BIZZARE FOODS on TLC...
ahahaha... good day to all readers.. kali ni nak bawak anda semua kepada rancangan pebeeret iols.. kt ASTRO tuh...semenjak jadi penonton telebisyen sepenuh mase ni.. iols ade la beberapa rancangan peberet kat ASTRO MESTIKA yg my brother langgan tuh.. antaranye.. BIZZARE FOODS.. MAN vs FOOD... BLUE BLOODS.. HAWAII FIVE O.. FAIRLY LEGAL.. MAHARAJA LAWAK.. n opcosss laa CSI SIRIES.. x kesah la yg LA,MIAMI @NY...NCIS pon sunuk.. haa..
BIZZARE FOODS..
sekali lagi... Penah x?? uols makan makann yg agak rare.. atau yg jarang sgt terlintas kt saraf makan uols sbg makanan ? hoho *creepy *
ekceli... semase cuti y real ni start.. iols ade la ckap ngn my mak..
*mak.. buat tempe bacem jum.. a.k.a tempe busuk.. yg real punye mak.. *
haaaaa.. kalu uols nk tau.. msyarakat jawe dulu2 ade care nk elakkan pembaziran makanan.. al maklumla mane ade peti ais kan?? so.. they ols ngn penuh kreativiti dlm masakan.. cipta la makann baru yg boleh dimakan oleh semua org..
*tambah menarik kan??* hehehe
klu uols pnah makn nasi ayam penyet.. mesti ade yg letak tempe bacem as the side dish.. ekceli.. tempe bacem tu x original.. yg original.. phiewww... klu uols tgok tempe yg digunakan untuk buat "tempe bacem" uols xkan tergamak nk makan pon.. haha..
ok... secare kebetulan... kat umah ade tempe ug hampir busuk... so.. iols gigih la nak buat
tempe busuk a.k.a tempe bacem..
kuikuikui
pirstly kite kna sediakan bhn2 nye...
seperti :
tempe yg busuk (jgn la yg dh jadi taucu tu)
ubi (parut)<---amik pati ubi ni simpan.. ade gunenye...
kelape(parut)
ikan bilis
bawang merah
bawang putih
cili padi
halia
lengkuas
garam
gula
ok.. care nak buat:
1. sediakan tempe yg anda simpan untuk beberape hari...
2. parutkan ubi kayu untuk ni... weols perlukan pati ubi kayu sebagai agen pengoksidaan.. haha
3. ubi yng dah diparut tu.. weols simpan n bungkus dlm kain bersih... untuk amik pati ubi.. x byk pon.. sikit pon jadi la.
4. kelape parut tuh... weols camporkan dgn ubi parut yg dh diperah patinye.. n then weols camporkan dgn tempe.. btw.. tempe tu haruslah dilenyek terlebih dahulu
agak sebati weols haruslah meletakkan sedikit garam dan gula n tuangkan pati ubi kayu yg dh mendap.. (air ubi tu kite leh cuci muke untuk kulit yg bersih dan sihat)
5. ok... bahan doh dh jadi... kite put aside kejap.. sebab nk siapkan rencah dia plak.. rencah ni kite buat care old skul ok.. pakai lesung batu.. hehehe baru ummphh.. camporkan cili padi + bwg merah + bwg putih + ikan bilis + halia + lengkuas ok... tumbuk sampai hancor semuanya.. ok!! semuanyaaa....
6. then weols haruslah mencamporkan segala bahan yg ditumbuk tadi degn cmpuran ubi + kelapa + tempe tadi yer... gaul sampai sebati...
7. awas kalu uols gune tempe yg sgt busuk.. maka akan ade bau yg x menyenangkan... tapi dun worry .. itulah... yg dinamekan tempe bacem (tempe busuk..)
8. haaa.... kalu dah siap semua ni... bolehla weols membentukkan adunan tempe tersebut.. ikot uols la.. nk buat bentuk ape... haaa.. iols ade yg buat bentuk love.. hehehe... i likeeeeee... even kalu wat kuih keria pon.. iols akan buat bentuk love.. or huruf LV.. hahaha jgn jelos..
9. naaahh siap dh bentukkan.. haroslah weols menggorengkan tempe bacem tersebut... pastikan minyak cukup panas yaa... klu di tgok.. mcm bergedil je kan?? haaaaaaa.. sedap.. tapi bukan semua org buleh makn tempe busuk original ni... kalu kt kedai rasenye mmg xde yg original.. depa cuma salut tempe ngn taucu macm wat ikan pekasam je... so.. xde feel zaman dlu2... haaaaa
ok siap!! dare to eat the tempe busuk?? haaaaa... this is bizzare food from jawaland.. kuikuikui
selamat mencubaa...!!
2 comments:
sedap tak lynna?? huhu
klu suke rase pepelik.. ok je kot.. hahahaha... rase dia sgt eksotik laaaa
Post a Comment